Mnoho žen zkouší různé podkladové báze, korektory a pudry s jediným cílem: najít produkt, díky kterému se jejich mastná pleť nebude po celý den lesknout.

Proč je vaše pleť mastná?

Mastná pleť je způsobena nadměrnou činností mazových žláz. Tyto žlázy, které se nacházejí pod povrchem kůže, normálně slouží k ochraně kůže před bakteriálními infekcemi vylučováním mazu přes póry. Ale konzumace mastných potravin a používání mastných produktů na kůži a vlasy může způsobit, že se na pokožce vytvoří ještě více mazu.

Nialah Ali, estetik od roku 1999 a 25 let wellness kouč, říká, že nadměrnou produkci oleje mohou mít za následek i další faktory kromě stravy a kosmetických produktů, jako jsou léky, genetika a hladiny hormonů. „Většina lidí, kteří jsou mastní, byla mastná celý život,“ říká Ali. „Pokud mají mastnou pleť od doby, kdy byli teenagery až do současnosti, je to většinou kvůli genetice nebo dietě.“

Ali říká, že by se žena měla sama sebe ptát: „Narodila se s mastnou pletí, nebo dostala mastnou pleť v dospívání, nebo je to něco, co získala nedávno?“ Někdy může být nadměrná mastnota způsobena používáním určitých kosmetických přípravků. Ali navrhuje vyhýbat se produktům, které obsahují ropu a minerální olej, a nosit vlasy stažené z obličeje.

Ali také zdůrazňuje důležitost udržování zdravé stravy pro zářivou pleť, protože konzumace mastných nebo zpracovaných potravin může zvýšit produkci kožního mazu. Ale pokud jste vždy jedli zdravá jídla, pak vaše mastnota může být důsledkem jiných faktorů, jako jsou kolísající hladiny hormonů v důsledku menopauzy nebo těhotenství, nebo jako vedlejší účinek některých léků.

Kvůli široké škále faktorů za mastnou pletí Ali zdůrazňuje, že je důležité nejprve přijít na kořen problému a určit, který faktor je viníkem, aby bylo možné přijít s nejlepším řešením.

Řezání lesku

U některých žen nemusí být mastná pleť důsledkem stravy, ale spíše genetiky nebo jiného faktoru, který nemusí být snadno ovlivnitelný. V těchto případech jsou nezbytné produkty, které vám pomohou udržet obličej bez lesku.

Zvlhčovač

I když může být vaše pokožka mastná, stále budete muset investovat do skvělého hydratačního krému, který vám pomůže zlepšit vzhled a pružnost pokožky. Celebritní vizážistka Neema Ali z Kreating Faces LLC říká: „Chcete používat hydratační krém, protože byste měli mít něco, co chrání pokožku.“ Hydratační krém také působí jako bariéra proti znečištění, větru a dalším produktům, které na obličej používáte.

Ali klade důraz na výběr hydratačního krému, který má ochranu SPF a který uvádí vodu jako svou první složku. „Vždy se chcete ujistit, že složkou číslo jedna je voda – zvláště pokud máte mastnou pleť – a ne olej,“ říká Ali. „Obvykle první složkou v produktu je hlavní složka ležící na kůži.“

Základní nátěr

Pro dokonalou pleť vyzkoušejte před nanesením podkladové báze použít primer. Dobrý primer udrží vaši pleť bez lesku a dodá vašemu make-upu bezchybný vzhled. „Pokožku to nastaví a připraví na make-up; je také minimalizátorem pórů,“ říká Ali. Po navlhčení aplikujte primer, abyste minimalizovali výskyt pórů a zjemnili a ochránili vaši pokožku.

Matný podklad

Ali doporučuje pro mastnou pleť matný základ na vodní bázi. Matující make-up je obecně jak bez oleje, tak na vodní bázi, což pomáhá pleti vypadat bez lesku, jakmile zaschne. „Matný základ minimalizuje póry a má v sobě činidlo minimalizující póry, které blokuje oleje, které přicházejí,“ říká.

Prášek

„Pokud používáte tekutý [makeup], vždy chcete zatuhnout pudrem,“ říká Ali. Nanášení pudru po základu může být nezbytné pro plné krytí, ale pokud již používáte pudrový základ, může být nanášení pudru k nastavení základu přehnané. Sypký pudr je nejlepší pro mastnou pleť.

Dobrá pleť začíná uvnitř

Existuje mnoho úžasných produktů, které vám mohou pomoci skrýt mastnou pleť, ale pro krásnou pleť zevnitř ven, Nialah Ali i Neema Ali zdůrazňují důležitost udržování zdravé stravy. Neema Ali říká: „Buď pozorný na všechno, co do sebe vkládáš; všechno, co jde dovnitř, vyjde z kůže.“ A podle Nialah Ali: „Krása začíná uvnitř – vaše zdraví uvnitř je to nejdůležitější, co můžete pro svou pleť udělat.“