Čisté stravování! Je to fráze, která se stala synonymem pro zdravý životní styl a rychle se šíří mezi kruhy hubnutí a wellness . Přes jeho obrovskou popularitu se nezdá, že by existovala jasná definice tohoto konceptu, ale zastánci se shodují, že je to jednoduchý způsob, jak se dobře najíst a přitom se vyhnout trikům. Chcete být čistým jedlíkem? Zde jsou některé základní prvky, které byste mohli chtít dodržovat.

Omezte zpracované potraviny

Hlavním cílem čistého stravování je nejprve konzumovat „skutečné“ jídlo a získat co nejvíce výživy ze skutečného jídla. Bohužel v dnešním moderním světě techniky zpracování potravin často ničí nebo odstraňují cenné živiny z potravin, aby se prodloužila trvanlivost, chutnost, bezpečnost a zkrátila se doba vaření. Jako čistý jedlík se rozhodněte konzumovat jídlo v jeho nejméně zpracované formě a co nejblíže jeho přirozenému stavu. Například namísto použití komerčně dostupných druhů prášku fufu použijte čerstvé hlízy a rozdrťte své vlastní fufu. Jezte celé ovoce, místo abyste z něj dělali šťávu.

Mějte však na paměti, že ne všechny zpracované potraviny jsou škodlivé. Existují některé případy, kdy je zpracování nezbytné k detoxikaci potravin. To je případ pasterizace potravin.

Minimalizujte aditiva, hormony a antibiotika

Kromě vyčerpání živin kuchyňské roboty často do potravin zavádějí nepřirozené chemikálie, aby je konzervovaly, texturovaly a/nebo zabraňovaly shlukování. Komerčně dostupné maso a drůbež se často získávají ze zvířat, která byla krmena hormony a antibiotiky, o nichž se předpokládá, že jsou škodlivé pro lidské zdraví.

Jezte čistě tím, že jste vášnivým čtenářem etiket na potravinách, hledáte přidané chemikálie a omezte používání komerčně chovaného masa a drůbeže. Vybírejte potraviny s co nejmenším množstvím přidaných konzervačních látek a co nejvíce si vybírejte nezpracované, divoké nebo pastované maso a drůbež v kleci.

Vařte více

Vědět přesně, co je na vašem talíři, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak převzít kontrolu nad svým zdravím, a neexistuje lepší způsob, jak to udělat, než vlastní vaření. Trávit čas ve své kuchyni plánováním, sekáním, krájením, mícháním a vařením bouřky. Tím vkládáte své zdraví doslova do svých rukou.

Užijte si ovoce a zeleninu

Základem každého plánu čistého stravování jsou bohaté porce ovoce a zeleniny. Od žluté udary po bílé boabab a zelené okro a ugwu, jezte čistě a začněte svůj talíř nízkokalorickými dobrotami s nízkým obsahem tuku a sodíku naplněnými ničím jiným než tím nejlepším, co matka příroda nabízí. Opět platí, že cílem je vychutnat si tyto potraviny co nejblíže jejich přirozenému stavu, takže jezte celé ovoce a zeleninu na rozdíl od zpracovaných forem, jako je džus, konzerva, rolka atd.

Je třeba poznamenat, že některé druhy ovoce a zeleniny obsahují chemická hnojiva a pesticidy používané v komerčním zemědělství. Pokud je to možné, kupujte organické formy ovoce a zeleniny, ale pokud vše ostatní selže; vyhněte se těm, které jsou nejvíce vystaveny škodlivým chemikáliím. Patří mezi ně komerčně pěstované tucty ovoce a zeleniny, o kterých je známo, že obsahují vysoké množství pesticidů .

Spousta celých zrn

Mohou být pod spotřebovanými malými semeny, ale jsou jedním z největších přírodních pow wow. Kromě běžně nabízených produktů z pšenice a rýže začleňte řadu starých zrn, jako je čirok, proso, amarant a kukuřice. Kromě toho, že celá zrna poskytují životně důležité vitamíny B, obsahují vlákninu. Jaký lepší způsob, jak vyčistit své zdraví, než pravidelné porce přírodního koštěte, který doslova zamete špínu?

Není to dieta, je to životní styl

A konečně, čisté stravování se scvrkává na rozhodování, které nejen pečuje o lidské tělo, ale vyživuje zemi, ze které jídlo pochází. Starejte se o zemi, používejte méně a více recyklujte. Spíše než aby to byl krátkodobý výstřelek, začleňte celoživotní návyky, které vám pomohou zlepšit zdraví a zanechte tento svět o něco lepší, než jste jej našli.

Tady jde o vaše zdraví!