Běhání je jedním z nejpřirozenějších a nejprospěšnějších cvičení, které můžeme provádět. Jedná se o všestranné a levné cvičení, které lze provádět téměř kdekoli. Výsledky dobrého běžeckého režimu mohou být mimořádně pozitivní pro naši fyzickou, duševní, emocionální a sociální pohodu.

Ať už chcete shodit nějakou nechtěnou tělesnou váhu, chodit častěji ven, vyzkoušet něco nového nebo zvýšit svou funkční kondici, začít běhat může být právě to, co potřebujete.

Stále nejste přesvědčeni o tom, že si vezmete běžecké boty? Pak čtěte dále, protože následujících pět přesvědčivých důvodů by mělo změnit váš názor na běhání!

Běhání posiluje vaše zdraví

Asi největší výhodou běhání je, že je výborný pro vaše zdraví. Je to vynikající metoda posílení a kondice vašeho kardiovaskulárního systému, zejména srdce. Všichni víme, že srdce pumpuje vaši krev do celého těla, ale běh zlepšuje efektivitu průtoku krve do vašich životně důležitých orgánů a pracujících svalů. Běh pomáhá udržovat nebo snižovat krevní tlak, což je hlavní výhoda vzhledem k tomu, že „hypertenze“ neboli vysoký krevní tlak je hlavním katalyzátorem ischemické choroby srdeční, poškození tepen, mrtvice a selhání ledvin.

Běh je navíc cvičení se zátěží, které zvyšuje hustotu kostí a pomáhá chránit tělo před osteoporózou. Existují důkazy, které naznačují, že běh může také posílit váš imunitní systém, aby mohl účinněji bojovat proti bakteriím a virům.

Ztráta váhy

Běh je vynikající způsob, jak spalovat tuky; udržujte svůj pas pod kontrolou a také snižuje špatný cholesterol ve vašem těle, což jsou opět velké faktory kardiovaskulárních onemocnění. Přemýšlejte o tom na chvíli, běh je kardio cvičení, které spálí značné množství kalorií. Například osoba vážící 150 liber nebo 68 kg může skutečně spálit 100 kalorií na každou 1 míli, kterou uběhne!

Úleva od stresu

Jít si zaběhat je asi nejlepší způsob, jak se uvolnit po dlouhém stresujícím dni. Při běhání vaše tělo ve skutečnosti uvolňuje endorfin, typ neurotransmiteru, který zvyšuje a zvyšuje vaši náladu – možná jste slyšeli o tomto efektu, který se často označuje jako běžecká nálada. Běh vám umožní dostat se pryč od stresorů ve vašem životě a bez jakýchkoli rušivých vlivů, což vám umožní efektivněji racionalizovat věci!

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně cvičí, jsou obvykle šťastnější než ti, kteří necvičí, a běh je skvělým lékem na mírnou depresi. Opět to souvisí se zvýšením endorfinů, které jsou spojeny s běháním.

Zvyšuje vaši energetickou hladinu

Když jste v běhu, začnete si všimnout nárůstu úrovně vaší energie. Bez jakéhokoli cvičení se budete cítit pomalí, ale běh může pomoci, aby se každodenní pohyby zdály méně namáhavé. Stručně řečeno, budete provádět každodenní činnosti s mnohem menším úsilím, protože váš kardiovaskulární systém bude přizpůsoben a vyladěn tak, aby fungoval efektivněji.

Běh také zlepšuje kvalitu vašeho spánku, což má zásadní vliv na vaši vitalitu, energetickou hladinu a celkovou pohodu. Existuje výzkum, který naznačuje, že běžci, kteří běhají ráno, mají zlepšenou hladinu energie po celý den.

Zlepšuje vaše sebevědomí

Jakmile dokončíte běh, pocítíte pocit úspěchu a úspěchu. To je samo o sobě obrovské zvýšení sebevědomí. Navíc po nějaké době a úsilí začnete vidět úžasné výsledky, pokud jde o transformaci vašeho těla a nastavení mysli.

Po nějaké době a úsilí se stanete rychlejšími, fit a silnějšími, což v kombinaci se všemi emocionálními, sociálními fyzickými a duševními výhodami dramaticky zlepší vaše sebevědomí.

Potkáte nové lidi

Vrána k vráně sedá!‘ U běhání je to stejné, protože potkáte lidi, kteří mají podobný zájem jako vy. Je pravda, že někteří lidé si samotu běhání užívají sami, ale budete překvapeni, jak velká běžecká komunita ve skutečnosti je.

Nalezení běžeckého kamaráda nebo skupiny je skvělý způsob, jak rozvíjet svůj smysl pro komunitu a společné stanovení cílů je skvělý způsob, jak zůstat motivovaní. Sdílení svých obsesí a oslav s ostatními vám může pomoci zůstat soustředěný a překonat všechny překážky, které se objeví. Budete překvapeni, jak vás běh ve skupině může učinit rozhodnějším, a to má silný vztah ke zlepšení vaší celkové kondice.